7 minuut lezen

5 tips om je weerstand te ondersteunen in de herfst

Het wordt weer kouder, donkerder en natter buiten. De bladeren verkleuren en de dikke jassen komen weer tevoorschijn. De herfst is in volle gang. Tijd voor wat extra aandacht voor je weerstand. Want met een sterk immuunsysteem kan jouw lichaam zich weren tegen invloeden van buitenaf. Maar hoe kun je jouw weerstand helpen in de herfst? Hier zijn verschillende manieren voor. Wij van AOV helpen je jouw gezondheid te ondersteunen deze herfst en delen in dit blog 5 nuttige tips. In deel 2 volgen nog 5 tips! Lees je mee?

1. Geniet van de natuur en zoek het licht op

Nu de dagen korter worden, is de verleiding misschien groot om binnen te blijven. Dat snappen we, maar probeer elke dag tóch wat tijd in te plannen om naar buiten te gaan. De herfst is een mooi seizoen om buiten een wandeling te maken of om een rondje te fietsen. Met een blos op je wangen kom je weer voldaan thuis. Niet alleen in het weekend, maar ook tijdens een lange werkdag is het fijn om van de natuur te genieten. Maak een korte wandeling tijdens de middagpauze en je zult zien dat je daarna lekkerder werkt.

 

2. Gun je lichaam voldoende slaap

Onderschat de kracht van goede nachtrust niet. Voldoende slaap heeft namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem. Je lichaam krijgt dan namelijk de kans om te herstellen. Tijdens je slaap maakt je immuunsysteem cytokines aan. Dit zijn eiwitten die betrokken zijn bij de natuurlijke afweer. Voor de meeste volwassenen is 7 á 9 uur slaap per nacht genoeg.

De herfst is hét seizoen om een goed slaapritme te vinden door te profiteren van de korter wordende dagen. Een avondritueel kan hierbij helpen. Drink een kop slaapthee, geniet van een warm bad, schrijf je gedachtes op of lees een hoofdstuk in een boek.

Hoe je ontspannen in slaap kunt vallen, lees je in ons blog met tips voor een goede nachtrust.

 

3. Sporten en bewegen in de herfst

Regelmatig bewegen is belangrijk voor je weerstand en zorgt ervoor dat je je fit voelt. Er zijn mensen die dagelijks te vinden zijn in de sportschool, maar ook als je weinig tijd hebt of niet van sporten houdt, zijn er gemakkelijke manieren om wat meer in beweging te komen. Een half uur per dag ‘matig intensief’ sporten heeft namelijk al een positieve invloed op je immuunsysteem. Probeer bijvoorbeeld te bewegen tijdens alledaagse activiteiten en doe je boodschappen op de fiets, neem wat vaker de trap in plaats van de lift of maak een wandeling in je pauze. Zo kom je gemakkelijk dagelijks in beweging en wordt het minder een 'moetje'.

Liever intensief sporten? Dat is ook helemaal goed. Ga alleen geen grenzen over, want dat kan je weerstand beïnvloeden.

Runner

4. Relax! Neem de tijd om te ontspannen 

Vaak slaap je het beste wanneer je weinig stress hebt en je je goed kunt ontspannen. Ontspanning en rust hebben een positieve invloed op je weerstand en zijn dus belangrijk om gezond te blijven. Er zijn verschillende dingen die helpen ontspannen, bijvoorbeeld sporten, een hobby waar je voldoening uithaalt, luisteren naar muziek (en er misschien wel op dansen!), een lekkere herfstmaaltijd koken of genieten van de natuur tijdens een wandeling. Kies vooral iets wat jíj leuk vindt.

5. Eet vezelrijk

De darmen spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor je weerstand. De darmen komen namelijk in contact met stoffen van buitenaf. Een gezonde darmflora is daarom belangrijk voor je weerstand. Vezelrijk eten helpt hierbij. Denk aan volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.

bag of fruits

De herfst is een perfect seizoen voor stoofpotten met herfstgroenten zoals pompoen, selderij, pastinaak of boerenkool. Vergeet het lekkere herfstfruit niet en geniet van mandarijnen, appels, peren, clementines, bananen, druiven, kiwi’s en sinaasappels.

Extra ondersteuning tijdens de herfst

We hopen dat je deze tips kunt toepassen. De ene dag gaat het makkelijker dan de andere dag. Dat is helemaal niet erg. Het kan dan wel prettig zijn om je weerstand wat extra te ondersteunen, bijvoorbeeld met voedingssupplementen die, ter aanvulling op de voeding, belangrijke voedingsstoffen bevatten, waaronder vitamines B6B11 (foliumzuur)B12CD3 of de mineralen ijzerkoperselenium (seleen) of zink.

Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en energie en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina.

Meer lezen over weerstand:

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je weerstand te helpen in de herfst? Lees dan snel het tweede deel: Meer nuttige tips om je weerstand te helpen in de herfst.

 

Meer weten over energie en weerstand?

AOV hecht veel belang aan persoonlijk advies en het jou zo goed mogelijk informeren. Dus ook als het gaat om het kiezen voor én de optimale dosering van voedingssupplementen zoals zink. Benieuwd welk zinksupplement bij jou past? Wij van AOV zetten de verschillende vormen op een rij.

Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina.

Recente blogposts

Voeding voor sterke nagels

We versieren al duizenden jaren onze nagels. Eerst met arabische gom, gelatine bijenwas en...

Lekker in je vel door te bewegen

Lekker in je vel door te bewegen: dit zijn de hormonen die vrijkomen bij het sporten Re...

De weerstandsvoordelen van zink

Zink: waar is dit multifunctionele mineraal goed voor? Zink uit de voeding is een onmis...

Vitamine B energievitamines

Wat kan vitamine B betekenen voor jouw energie? Gezond en gevarieerd eten, goed en geno...

Conditie opbouwen en behouden: deel 2

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 2 - zonder hardlopen Wil jij g...

Conditie opbouwen en behouden: deel 1

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 1 - hardlopen Regelmatig beweg...

Wat kan een multivitamine slikken voor mij betekenen?

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk om gezond te bli...

Kan magnesium bijdragen aan je energieniveau?

Lekker slapen en een goede nachtrust is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid...

Lekker slapen tips: deel 2

Goed slapen: we weten hoe belangrijk een goede nachtrust voor je gezondheid is. Het streve...

Lekker slapen tips: deel 1

Een goede nachtrust is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Voldoende slapen ...

Waarin zit de meeste vitamine C?

Veruit de bekendste vitamine is vitamine C (ascorbinezuur). Waarom deze vitamine nou juist...

Vitamine D en weerstand

Vitamine D en weerstand Dat vitamine D belangrijk is voor je immuunsysteem, is waarschi...

Meer nuttige tips om je weerstand te helpen in de herfst

Een herfstwandeling maken, voldoende slapen, de tijd nemen om te ontspannen, in beweging b...

De invloed van slaap op je weerstand en energie

Slapen is belangrijk voor je lichaam om fysiek en mentaal te herstellen. Door voldoende na...

Fit de winter door, hoe doe je dit?

Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk, maar toch wordt er in de wintermaand...

5 tips om je weerstand te ondersteunen in de herfst

Het wordt weer kouder, donkerder en natter buiten. De bladeren verkleuren en de dikke jass...

Feiten en fabels over je weerstand: dit is wat je moet weten

Wanneer je wilt werken aan je weerstand, zie je veel verschillende tips voorbij komen. Maa...