7 minuut lezen

Waarin zit de meeste vitamine C?

Veruit de bekendste vitamine is vitamine C (ascorbinezuur). Waarom deze vitamine nou juist zo bekend is? Dat is omdat het tal van wetenschappelijk bewezen effecten op de gezondheid heeft en je immuunsysteem ondersteunt. Daarom wordt het ook wel een 'weerstandsvitamine' genoemd. Wij van AOV zetten de voedingsmiddelen waarin je de meeste vitamine C terugvindt voor je op een rij.

De gezondheidseffecten van vitamine C

Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en bevordert je weerstand tijdens en na fysieke inspanning*. Vitamine C beschermt je tegen invloeden van buitenaf en het bevordert de opname van ijzer uit voeding. Ook activeert vitamine C de natuurlijke energie in je lichaam en helpt het bij vermoeidheid of futloosheid. Omdat vitamine C bijdraagt aan de vorming van collageen, is het goed voor het behoud van sterke botten en gebit, de aanmaak en opbouw van kraakbeen, de conditie van de bloedvaten, tandvlees en huid. Een zeer veelzijdige vitamine dus!

Deze voedingsmiddelen kunnen je vitamine C niveau verhogen

Aangezien vitamine C belangrijk is voor ons lichaam, is het verstandig om iedere dag genoeg ervan binnen te krijgen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 80 milligram. Vitamine C wordt niet aangemaakt in ons lichaam, dus haal je dit uit je voeding, zoals groente en fruit. In welke voeding zit de meeste vitamine C? Hieronder vind je 10 vitamine C-bommetjes!

Kiwi

Een kiwi is rijk aan vitamines. In een kiwi van 75 gram zit 59 milligram vitamine C. Ook zijn ze rijk aan vezels.

Spruitjes

Je vindt het lekker of je gruwelt ervan, maar dat spruitjes gezond zijn, dat weten we inmiddels. In een opscheplepel gekookte spruitjes, dat is ongeveer 70 gram, zit maar liefst 92 milligram vitamine C.

Spruitjes

Aardbeien

Een bron van vitamine C is ook de smakelijke aardbei. In een schaaltje aardbeien van 100 gram zit 60 gram vitamine C. Niet stiekem suiker eroverheen gooien... De vrucht is heerlijk zoet van zichzelf. En gezond!

Boerenkool

In Nederland zijn we er dol op: een lekkere stamppot van boerenkool. En gelukkig maar, want deze groente is gezond! Het zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines. In 100 gram boerenkool zit zo’n 130 milligram vitamine C.

Wist je dat: er in tegenstelling tot wat veel mensen denken, weinig vitamine C in een appel zit? Dat geldt ook voor de banaan. Ook gedroogd fruit hoef je om die reden niet te eten: vitamine C gaat verloren bij het droogproces.

Rode paprika

Ook de rode paprika verdient een plekje in deze lijst. In een rauwe rode paprika van 120 gram zit zo’n 90 gram vitamine C. Wist je dat rode paprika eigenlijk tot de fruitsoorten behoort?

Zwarte bessen

Nog zo’n supervrucht: de zwarte bes. In 50 gram zwarte bessen zit ongeveer 75 milligram vitamine C.

Tuinbonen

Deze lekkere zomerse groente zit boordevol vitamine C. In 100 gram tuinbonen zit 80 milligram vitamine C. Lekker om bijvoorbeeld toe te voegen aan een salade.

Sinaasappel

Pellen of persen: een sinaasappel is gezond en bevat vitamine C om je weerstand te ondersteunen. In een sinaasappel van 130 gram zit 66 milligram vitamine C. Tip: kun je niet kiezen tussen een sinaasappel of mandarijn? Kies dan voor de sinaasappel! Hier zit meer vitamine C en foliumzuur in dan in een mandarijn.

Broccoli

De welbekende broccoli: rijk aan vitamines, mineralen en vezels. In 200 gram gekookte broccoli zit zo’n 100 milligram vitamine C.

Groene kool

Ken je groene kool al? Het wordt ook wel savooiekool genoemd en vaak als wokgroente gebruikt. Gezond is het ook: in 100 gram groene kool zit 80 milligram vitamine C. Uitproberen dus!

Wist je dat: er in de minder bekende fruitsoort, guave, ook veel vitamine C zit?

 

Belangrijke feiten over vitamine C

Om ervoor te zorgen dat jouw dagelijkse vitamine C inname op peil blijft, is het verstandig om te weten hoe jouw lichaam dit het beste opneemt. Vitamine C is oplosbaar in water. Dat betekent dat je je groenten met vitamine C kort en in weinig water moet koken, anders verdwijnt het. Snijd de groenten ook vooral niet te klein, om zoveel mogelijk vitamines te behouden. Daarnaast is vitamine C ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. In een zuur, zoals in een sinaasappel, blijft vitamine C relatief goed behouden.

Wist je dat: vitamine D ook een belangrijke vitamine is voor je immuunsysteem? Hier vertellen we je meer over in het blog: Vitamine D en weerstand.

mevrouw in de keuken met groenten

Voedingssupplementen met vitamine C

AOV hecht veel belang aan persoonlijk advies en het jou zo goed mogelijk informeren. Dus ook als het gaat om het kiezen voor én de optimale dosering van voedingssupplementen met bijvoorbeeld vitamine C. Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en neem een kijkje in ons assortiment energie en weerstand supplementen.

 

Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina.

 

*Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem bij fysieke inspanning. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg naast de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C.

 

Meer weten over energie en weerstand?

AOV hecht veel belang aan persoonlijk advies en het jou zo goed mogelijk informeren. Dus ook als het gaat om het kiezen voor én de optimale dosering van voedingssupplementen zoals zink. Benieuwd welk zinksupplement bij jou past? Wij van AOV zetten de verschillende vormen op een rij.

Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina.

Recente blogposts

Voeding voor sterke nagels

We versieren al duizenden jaren onze nagels. Eerst met arabische gom, gelatine bijenwas en...

Lekker in je vel door te bewegen

Lekker in je vel door te bewegen: dit zijn de hormonen die vrijkomen bij het sporten Re...

De weerstandsvoordelen van zink

Zink: waar is dit multifunctionele mineraal goed voor? Zink uit de voeding is een onmis...

Vitamine B energievitamines

Wat kan vitamine B betekenen voor jouw energie? Gezond en gevarieerd eten, goed en geno...

Conditie opbouwen en behouden: deel 2

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 2 - zonder hardlopen Wil jij g...

Conditie opbouwen en behouden: deel 1

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 1 - hardlopen Regelmatig beweg...

Wat kan een multivitamine slikken voor mij betekenen?

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk om gezond te bli...

Kan magnesium bijdragen aan je energieniveau?

Lekker slapen en een goede nachtrust is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid...

Lekker slapen tips: deel 2

Goed slapen: we weten hoe belangrijk een goede nachtrust voor je gezondheid is. Het streve...

Lekker slapen tips: deel 1

Een goede nachtrust is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Voldoende slapen ...

Waarin zit de meeste vitamine C?

Veruit de bekendste vitamine is vitamine C (ascorbinezuur). Waarom deze vitamine nou juist...

Vitamine D en weerstand

Vitamine D en weerstand Dat vitamine D belangrijk is voor je immuunsysteem, is waarschi...

Meer nuttige tips om je weerstand te helpen in de herfst

Een herfstwandeling maken, voldoende slapen, de tijd nemen om te ontspannen, in beweging b...

De invloed van slaap op je weerstand en energie

Slapen is belangrijk voor je lichaam om fysiek en mentaal te herstellen. Door voldoende na...

Fit de winter door, hoe doe je dit?

Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk, maar toch wordt er in de wintermaand...

5 tips om je weerstand te ondersteunen in de herfst

Het wordt weer kouder, donkerder en natter buiten. De bladeren verkleuren en de dikke jass...

Feiten en fabels over je weerstand: dit is wat je moet weten

Wanneer je wilt werken aan je weerstand, zie je veel verschillende tips voorbij komen. Maa...