Welk vitamine C-supplement is voor mij een goede keuze?

Vitamine C (ascorbinezuur) is één van de bekendste vitamines. Dat is omdat het tal van effecten op de gezondheid heeft zoals het ondersteunen van je immuunsysteem. Een vitamine C tekort via de voeding komt nauwelijks voor. Wanneer je toch niet voldoende vitamine C via de voeding binnenkrijgt kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn. 

Dit artikel kan je helpen wanneer je op zoek bent naar een voedingssupplement met vitamine C dat voor jou geschikt is. AOV heeft namelijk verschillende doseringen en vormen van vitamine C, zo ook niet-zure varianten. Kan jouw lichaam wel wat extra vitamine C gebruiken? Wij van AOV vertellen je graag meer over deze vitamine en zetten onze supplementen met vitamine C voor je op een rij. 

Lepel met supplementen

Het belang van vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, ondersteunt de afweer van het lichaam en bevordert je weerstand tijdens en na fysieke inspanning*. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding. Ook activeert vitamine C de natuurlijke energie in je lichaam en helpt het bij vermoeidheid of futloosheid. Omdat vitamine C bijdraagt aan de vorming van collageen, is het goed voor het behoud van sterke botten en gebit, de aanmaak en opbouw van kraakbeen, de conditie van de bloedvaten, tandvlees en huid. Een multifunctionele vitamine dus!

*Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem bij fysieke inspanning. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg naast de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C.

Mensen maken, in tegenstelling tot andere zoogdieren, zelf geen vitamine C aan in het lichaam. Deze vitamine haal je dus uit je voeding. Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn van belang om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Dit krijg je door genoeg groente en fruit te eten. Ben jij benieuwd in welke voedingsmiddelen veel vitamine C zit? Dat hebben wij van AOV voor jou op een rijtje gezet.

 

Voldoende vitamine C binnenkrijgen

Een vitamine C tekort komt niet heel vaak voor, omdat het in voldoende hoeveelheden in voeding voorkomt. Maar ondanks dat we ons best doen om gezond en gevarieerd te eten, kunnen we soms wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C-supplementen kunnen dan een nuttige en handige aanvulling zijn op onze voeding!

Wist je dat: een kiwi rijk is aan vitamine C? In een kiwi van 75 gram zit 59 milligram vitamine C. Maar dat is niet het enige vitamine C-bommetje. We hebben ze op een rij gezet in ons blog: Waarin zit de meeste vitamine C?

 

Verschillende supplementen: vegacaps, tabletten of in poedervorm

In de natuur halen we vitamine C uit groente, fruit en aardappelen. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken, daarom is het belangrijk om hier wel genoeg via de voeding van binnen te krijgen. De vitamines C van AOV zijn natuur identiek en worden vaak gecombineerd met bioflavonoïden. Dit zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in groenten, fruit, wijn, thee en cacao. Welk vitamine C-supplement is voor jou een goeie keus: in poedervorm, vegacaps of tabletten? Dat hangt af van jouw behoefte en voorkeur. We helpen je graag verder. 

 

Vegacaps met vitamine C: 310 Ester C en 313 Vitamine C 500

De vegacaps van AOV zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen. De vegacaps zijn plantaardig en de meeste supplementen met deze vegacaps zijn geschikt bij een vegetarische/veganistische leefstijl. 310 Ester C bevat een natuuridentieke en niet-zure vorm van vitamine C die het lichaam goed herkent en opneemt. De dagdosering van twee vegacaps biedt 1.300 mg Ester-C®. 313 Vitamine C 500 bevat 500 mg vitamine C per vegacaps. Het supplement bevat ook bioflavonoïden en rozenbottel-poeder. 

 

Vitamine C met bioflavonoïden en rozenbottel-poeder: 315 Vitamine C 1.000 en 316 Vitamine C 1.000

315 Vitamine C 1.000 van AOV bevat 1.000 mg vitamine C, 50 mg bioflavonoïden-complex en 100 mg rozenbottel-poeder per tablet. De dosering voor dit supplement is 2 tabletten per dag. Liever een verpakking met meer tabletten? 316 Vitamine C.1000 bevat 180 tabletten, genoeg voor ruim 3 maanden.

Vrouw die supplement gaat innemen

Niet-zure vorm van vitamine C in tabletten: 311 C-Perf. en 312 C-Perf.

311 C-Perf. bevat per tablet 500 mg vitamine C uit een calcium en magnesium ascorbaat-complex. Deze niet-zure vorm van vitamine C is mild voor maag en darmen. Aan dit supplement is ook een bioflavonoïden-complex toegevoegd. De dagdosering voor dit supplement is 3 tabletten per dag. Liever een verpakking van dit supplement met meer tabletten? 312 C-Perf. bevat 180 tabletten.  

 

Vitamine C in poedervorm: 330 Vitamine C Ascorbinezuur

AOV 330 Vitamine C Ascorbinezuur is in poedervorm en bevat per dagdosering 3.000 mg vitamine C. Met het handige doseerlepeltje kun je gemakkelijk de gewenste hoeveelheid afmeten. Je kunt dit vitamine-C poeder vermengen met eten of oplossen in water. 

 

Niet-zure vorm van vitamine C in poedervorm: 331 Vitamine C Calcium Ascorbaat332 Vitamine C Magnesium Ascorbaat en 333 Vitamine C Ascorbyl Palmitaat

Vitamine C uit ascorbinezuur is voor een hoge inname niet altijd geschikt vanwege de zuurgraad. Door vitamine C te binden aan calcium, ontstaat de niet-zure en gebufferde vorm calcium ascorbaat. Deze goed opneembare vorm van vitamine C vind je in AOV 331 Vitamine C Calcium Ascorbaat, met ruim 3.500 mg vitamine C per dagdosering.

Vitamine C kan ook gebonden worden aan magnesium. AOV verkoopt deze vorm van vitamine C in de niet-zure en gebufferde vorm 332 Vitamine C Magnesium Ascorbaat. Dit vitamine C-supplement is hooggedoseerd en bevat per dagdosering ruim 5.350 mg vitamine C.

AOV 333 Vitamine C Ascorbyl Palmitaat bevat 860 mg vitamine C per dagdosering. Vitamine C is een antioxidant en een bron van vitamine C (ascorbinezuur). Deze gebufferde, niet-zure vorm is mild voor maag en darmen. Ascorbyl palmitaat is een in vet oplosbare vorm van vitamine C. Daarom kun je deze vitamine C in poedervorm het beste vermengen met (volle) yoghurt of kwark. 

 

Gecombineerd met andere vitamines en mineralen

Vitamine C is ook te vinden in alle multivitaminen en mineralen van AOV en in bijvoorbeeld 534 Zink-Extra zuigtabletten of 920 Antioxidanten-complex. Welk supplement je kiest, is afhankelijk van de verschillende voorkeuren die je hebt.

 

Meer weten over weerstand?

Een gezonde voeding en levensstijl zijn de basis voor een goede weerstand. Een vitamine C-supplement kan hier een aanvulling op zijn. Je vindt alle supplementen met vitamine C op onze vitamine-C productpagina. Wanneer je op zoek bent naar een supplement om je weerstand en/of energie te ondersteunen, kun je ook een kijkje nemen in ons assortiment energie en weerstand supplementen om te ontdekken welk supplement goed aansluit bij jouw behoefte.

FAQ: Wat is weerstand?
Blog: Vitamine D en weerstand
Blog: Feiten en fabels over je weerstand

 

AOV-specialist bij jou in de buurt

Twijfel je welk supplement goed aansluit op jouw behoefte of wil je een professioneel advies van een van onze AOV-specialisten? Dan helpen wij je graag bij een AOV-verkooppunt bij jou in de buurt.