700 Vetzuren

Onverzadigde vetzuren: EPA en DHA goed voor je hart* en bloeddruk** en een normaal cholesterolgehalte (ALA)***

Vetten zijn bronnen van energie, vitamines en essentiële vetzuren. Vet in eten en drinken is een mengsel van onverzadigd vet en verzadigd vet. Onverzadigde vetten worden ook wel gezien als ‘goede vetten’. Zo ondersteunen de onverzadigde vetzuren EPA en DHA het hart* en een normale bloeddruk** en is ALA goed voor de cholesterolspiegel. Omega 3 en omega 6 zijn de bekendste onverzadigde vetzuren. Beide moeten in voldoende mate in de voeding voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat de verhouding tussen de verschillende soorten onverzadigd vet in de voeding in balans is. Ben je op zoek naar een geschikt vetzuursupplement dat aansluit op jouw behoefte? Bij AOV is het in verschillende vormen en doseringen te koop.

Wat is de functie van de vetzuren?

De vetzuren zijn op te splitsen in onder meer EPA, DHA, ALA, LA en GLA:

  • Omega 3 vetzuren bestaan onder andere uit DHA en EPA. Deze vetzuren houden de normale bloeddruk in stand** en hebben een gunstige invloed op het hart*.
  • Het bekendste omega 6 vetzuur is linolzuur (LA). Linolzuur komt voor in plantaardige oliën, boter en in bak- en braadvetten
  • Gammalinoleenzuur (GLA) is ook een omega 6 vetzuur. GLA is afkomstig uit zaden van de teunisbloem, de borageplant en zwarte bessen en komt in de dagelijkse voeding nauwelijks voor
  • Alfa-linoleenzuur (ALA) is een omega 3 vetzuur en draagt bij een dagelijkse inname van 2 gram bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. ALA komt naast lijnzaad ook voor in raapzaad-, en sojaolie en in walnoten. Uit lijnzaadolie kan het lichaam zelf de vetzuren DHA en EPA maken.
Waar komen onverzadigde vetzuren in voor?

Niet alle soorten vetten komen in voldoende mate in elk voedingspatroon voor. De omega 3 vetzuren EPA en DHA zitten voornamelijk in vis. Een gevarieerde voeding is belangrijk om een tekort in de voeding te voorkomen. Niet iedereen haalt de richtlijn van tweemaal vis per week. Kun je wat extra’s gebruiken? De vetzuren van AOV kun je gebruiken als aanvulling op de dagelijkse voeding. AOV heeft ook een veganistische variant voor visolie in het assortiment, namelijk 720 Omega 3 Vegan.

* Het gunstige effect voor het hart wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
** Het gunstige effect voor bloeddruk wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA en DHA. De dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 gram bedragen.
*** Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g ALA

Vetzuren kopen: visolie, krillolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie

Ben je op zoek naar een aanvulling op jouw dagelijkse voeding in de vorm van een vetzuursupplement? Neem dan een kijkje in het diverse assortiment van AOV.

  • 702 Visolie Vloeibaar met sinaasappelsmaak is makkelijk in te nemen en bevat EPA en DHA.
  •  710 Teunisbloemolie (1.000 mg) bevat de omega 6 vetzuren linolzuur en gammalinoleenzuur.
  • 711 GLA bevat 1.000 mg borage-olie per capsule, waarvan ruim 200 mg gamma-linoleenzuur is.
  • 720 Omega 3 Vegan bevat omega 3 afkomstig uit de echiumplant en uit zee-alg. Deze plantaardige bron van vetzuren is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • 721 Krillolie bevat een hoog percentage omega 3 vetzuren. EPA en DHA in krillolie zijn voor een groot deel ingebouwd in fosfolipiden. Hierdoor vermengen ze zich goed met water en worden gemakkelijker vanuit de darm opgenomen.
  • 722 Lijnzaadolie (1.000 mg) bevat 1740 mg ALA per dagdosering van 3 capsules.

 

Visolie van duurzaam gevangen vis en krill

De visolie en visgelatine die AOV gebruikt in haar supplementen wordt gewonnen uit duurzaam gevangen vis (ansjovis en sardines). 721 Krillolie van AOV wordt gewonnen uit de Euphasia superba, een krillsoort die rond de zuidpool leeft. Krill is een klein, garnaalachtig schaaldiertje dat zich voedt met plankton en algen. De voor AOV gevangen krill wordt op duurzame en milieuvriendelijke wijze verkregen. Deze ecologisch verantwoorde vangstmethode kent geen ongewenste bijvangst van vis of zeehonden. Hiervoor wordt samengewerkt met het Wereld Natuur Fonds.

Te koop als vegacaps, tabletten en druppels

AOV verkoopt vetzuren in verschillende vormen. Je kunt kiezen tussen vegacaps, tabletten en druppels. Kies jij voor puur? De voedingssupplementen van AOV met een wit etiket zijn vrij van synthetische geur-, kleur-, en smaakstoffen. De capsules van AOV zijn ook plantaardig, dus ook geschikt bij een vegetarische en veganistische leefstijl. De vegacaps capsules zijn vrij van kunstmatige hulp- en vulstoffen met puur en alleen de nutriënten die jij wilt. Per product vind je uitgebreide informatie en het dichtstbijzijnde verkooppunt van het supplement.

Winkel in de buurt