Welke vitamine B12-supplementen zijn er voor mij?

Waarvoor is vitamine B12 (cobalamine)?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die voornamelijk te vinden is in dierlijke producten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 is 2,8 mcg bij personen vanaf 14 jaar en ouder. Vitamine B12 is goed voor verschillende processen in je lichaam. Zo is het van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt het de opbouw van zenuwen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof in je bloed. Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstel, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.

 

Waar komt vitamine B12 in voor?

Vitamine B12 wordt gemaakt in het maag-darmkanaal van dieren en komt daarom alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en eieren. De vitamine B12 die voorkomt in algen en zeewier kan het lichaam minder goed opnemen. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die in tegenstelling tot andere wateroplosbare vitamines in het lichaam kan worden opgeslagen, namelijk in de lever. Net als met in vet oplosbare vitamines, kun je een voorraad vitamine B12 opbouwen.

Sportende vrouw

Wat is een goede vitamine B12?

Bij AOV bieden we een ruim assortiment aan vitamine B12-supplementen aan. Je kunt kiezen uit vegacaps, tabletten of zuigtabletten. Welk supplement een goede keus voor jou is, hangt af van de behoefte die je hebt. Wij helpen je graag verder. 

 

Vegacaps met vitamine B12

250 Vitamine B12 & Foliumzuur: bevat de biologisch actieve vorm

De 250 Vitamine B12 & Foliumzuur vegacaps bevatten de biologisch actieve vormen van vitamine B12 en foliumzuur. Deze vormen zijn actief en hoeven niet eerst nog te worden omgezet in het lichaam. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.

Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie. Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het ontstaan van een open ruggetje kent meerdere risicofactoren. Verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

252 Methylcobalamine: draagt bij aan geestelijke balans en gemoedstoestand

Methylcobalamine is een biologisch actieve vorm van vitamine B12 die bijdraagt aan een goed concentratievermogen, leerprestaties en geheugen.

 

Zuigtabletten met vitamine B12 van AOV

251 Dibencozide & Foliumzuur: zuigtabletten met vitamine B12

Er zijn twee vormen van vitamine B12 die direct actief zijn in het lichaam, waarvan dibencozide (adenosylcobalamine) er één is. Vitamine B12 wordt zowel via het mondslijmvlies als via de darmen opgenomen. Met een zuigtabletje zoals 251 Dibencozide & Foliumzuur verloopt de opname van vitamine B12 via beide routes.

253 Adenosyl- & Methylcobalamine: met biologisch actieve vorm van B12

253 Adenosyl- & Methylcobalamine heeft de vorm van een zuigtablet, waardoor de opname via het mondslijmvlies bevorderd. De zuigtablet is gezoet met steviolglycosiden uit stevia. Dit supplement heeft een verbeterde formule: de fructo-oligosacchariden zijn vervangen door maiszetmeel. Dit verbetert de kwaliteit van de tabletten.

 

Complexpreparaten met de vitamines B

De complexpreparaten met vitamine B van AOV bevatten alle B-vitamines in één capsule/tablet. Wij zetten ze voor je op een rij.

Ben jij benieuwd wat vitamine B kan betekenen voor je energie? Lees dan ook onze blog over vitamine B en jouw energieniveau.

240 & 241 Vitamine B-Complex: alle B-vitamines in één vegacaps

240 Vitamine B-complex ondersteunt het energieniveau en ondersteunt vermindering van vermoeidheid (vitamines B2, B3, B6). Het ondersteunt het concentratievermogen, de leerprestaties en is gunstig voor een goede geestelijke balans (vitamines B1, foliumzuur (B11), B6). Het helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en het behoud van een gezonde huid (vitamine B2). Dit vitamine B-complex is ook verkrijgbaar in een grootverpakking met 180 vegacaps: 241 Vitamine B-Complex.

242 Vitamine B-Complex Co-Enzym: biologische actieve vormen van B-vitamines

Dit vitamine B-supplement bevat alle vitamines B in één tablet. Geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

Vitamine B12 gecombineerd met andere vitamines en mineralen

Vitamine B12 is ook te vinden in alle multivitaminen van AOV en in bijvoorbeeld 1011 Haarnorm1018 Stressnorm en in 1108 en 1109 Andohadin

 

Kunnen vegetariërs en veganisten een aanvulling van vitamine B12 op de voeding gebruiken?

Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor mens, dier en milieu. Maar het kan leiden tot een verminderde inname van vitamine B12, omdat deze vitamine voornamelijk voorkomt in dierlijke voeding. Steeds meer mensen eten vegetarisch (geen vlees en vis), flexitarisch (één of meer dagen in de week geen vlees en vis) of veganistisch (geen dierlijke producten, dus ook geen zuivel, eieren en honing). Vegetariërs, flexitariërs en veganisten kunnen zich afvragen of ze een tekort aan vitamine B12 uit hun voeding hebben. De vitamine B12-producten van AOV zijn 100% veganistisch.

Wie kunnen er nog meer een aanvulling van vitamine B12 op de voeding gebruiken?

Naast je voedingspatroon en leeftijd zijn ook je darmen belangrijk voor een goede opname van nutriënten. In sommige situaties kan het zinvol zijn om je darmen te ondersteunen en om je voeding aan te vullen met nutriënten zoals vitamine B12 door middel van een voedingssupplement.

Senioren

Voor de opname van vitamine B12 is een goede maagwerking van belang. Daarom kunnen senioren (65+) er bijvoorbeeld ook goed aan doen om extra vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement. 

Zwangeren

Vitamine B12 wordt vaak aangeboden in combinatie met foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur kan ondersteuning bieden voor en tijdens een zwangerschap. Het is belangrijk voor de bloedvorming en het draagt bij tot de (weefsel)groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt foliumzuur tot de vorming van de placenta. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.

Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het ontstaan van een open ruggetje kent meerdere risicofactoren. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

 

Meer weten over energie en weerstand?

Een gezonde voeding en levensstijl zijn de basis voor de weerstand en energie. Bepaalde voedingssupplementen kunnen hier een aanvulling op bieden, bijvoorbeeld vitamine B12-supplementen. Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en energie en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina.

 

AOV-specialist bij jou in de buurt

Twijfel je welk supplement het beste aansluit op jouw behoefte of wil je een professioneel advies van een van onze AOV-specialisten? Dan helpen wij je graag bij een AOV-verkooppunt bij jou in de buurt.