HomeOnze supplementenWeerstandBlogKennisWaar te koop?Over AOVAOV voor professionals
Vind jouw verkooppunt  /   Alles over vitamine B12

Alles over vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) staat ook wel bekend als een van de ‘energie -vitamines’, omdat deze vitamine bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid*. Deze vitamine heeft een multifunctionele functie, zorgt mede voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die voornamelijk te vinden is in dierlijke producten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 is 2,8 mcg bij personen vanaf 14 jaar en ouder.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt de opbouw van zenuwen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof in je bloed. Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstel, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.

Waar komt vitamine B12 in voor?

Vitamine B12 wordt gemaakt in het maag-darmkanaal van dieren en komt daarom alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en eieren. De vitamine B12 die voorkomt in algen en zeewier kan het lichaam niet goed opnemen. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die in tegenstelling tot andere wateroplosbare vitamines in het lichaam kan worden opgeslagen, namelijk in de lever. Net als met in vet oplosbare vitamines, kun je een voorraad vitamine B12 opbouwen.

Kunnen vegetariërs en veganisten een aanvulling van vitamine B12 op de voeding gebruiken?

Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor mens, dier en milieu. Maar het kan leiden tot een verminderde inname van vitamine B12, omdat deze vitamine voornamelijk voorkomt in dierlijke voeding. Steeds meer mensen eten vegetarisch (geen vlees en vis), flexitarisch (één of meer dagen in de week geen vlees en vis) of veganistisch (geen dierlijke producten, dus ook geen zuivel, eieren en honing). Vegetariërs, flexitariërs en veganisten kunnen zich afvragen of ze een tekort aan vitamine B12 uit hun voeding hebben.
De vitamine B12-producten van AOV zijn 100% veganistisch.

Kun je aanvulling van vitamine B12 op je voeding gebruiken?

Naast je voedingspatroon en leeftijd zijn ook je darmen belangrijk voor een goede opname van nutriënten. In sommige situaties kan het zinvol zijn om je voeding aan te vullen met nutriënten zoals vitamine B12 door middel van een voedingssupplement.

Senioren

Voor de opname van vitamine B12 is een goede maagwerking van belang. Daarom kunnen senioren (65+) er bijvoorbeeld ook goed aan doen om extra vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement. 

Zwangeren

Vitamine B12 wordt vaak aangeboden in combinatie met foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur kan ondersteuning bieden voor en tijdens een zwangerschap. Het is belangrijk voor de bloedvorming en het draagt bij tot de (weefsel)groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt foliumzuur tot de vorming van de placenta. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuurinname van 400 μg per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie.
Foliumzuursupplementen zijn bedoeld voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het ontstaan van een open ruggetje kent meerdere risicofactoren. Verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Welke vorm van vitamine B12 kan ik gebruiken?

Er bestaan verschillende vormen van vitamine B12. De actieve vormen, adenosylcobalamine en methylcobalamine worden direct door het lichaam opgenomen zonder eerst omgezet te moeten worden. Alle vitamine B12-supplementen van AOV bevatten de actieve vorm.

Te koop als vegacaps, tablet of zuigtablet

Vitamine B12 verkoopt AOV in verschillende vormen. Je kunt kiezen tussen vegacaps, tabletten en zuigtabletten. Kies jij voor puur? De voedingssupplementen van AOV met een wit etiket zijn vrij van synthetische geur -, kleur-, en smaakstoffen. De capsules van AOV zijn ook plantaardig, dus ook geschikt bij een vegetarische en veganistische leefstijl. Per product vind je uitgebreide informatie en het dichtstbijzijnde verkooppunt van het supplement.

© 2019 AOV. All rights reserved  —  Privacybeleid  —  Cookie Policy