Welke voedingssupplementen ondersteunen bij vermoeidheid?

Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid

De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines. De B-vitamines verschillen onderling, maar ze helpen energie vrij te maken maken vanuit de voeding, met uitzondering van foliumzuur. Vitamine C halen we uit groente, fruit en aardappelen.

Er zijn dertien stoffen die we onder het kopje ‘vitamines’ scharen. Deze vitamines worden niet aangemaakt in ons lichaam, met uitzondering van de vitamines K, A en D. Omdat je lichaam de meeste vitamines niet zelf maakt, is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je genoeg vitamines binnenkrijgt via de voeding. Dit kan door bijvoorbeeld meer groente en fruit te eten. Het slikken van een of meerdere voedingssupplement(en) kan ook een aanvulling hierop zijn.

Vrouw leest boek op bank

Deze vitamines ondersteunen je energieniveau

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 activeert de natuurlijke energie in je lichaam en maakt energie vrij uit voeding. Ook is het goed voor het hart, speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en is daarnaast goed voor de gemoedstoestand, leerprestatie, het concentratievermogen en geheugen.

Voedingsmiddelen met vitamine B1: vlees, graanproducten, brood, aardappelen, groente, melk en melkproducten.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2 heeft verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Het ondersteunt de handhaving van normale rode bloedcellen, bevordert de energiestofwisseling, levert een bijdrage als antioxidant en kan het gebrek aan energie helpen verminderen. Ook zorgt vitamine B2 mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, is het goed voor de slijmvliezen, zorgt mede de vitamine voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed, ondersteunt B2 het herstellend vermogen van de huid én helpt het om normaal te kunnen zien.

Voedingsmiddelen met vitamine B2: vlees, groente, fruit, aardappelen, brood, graanproducten, melk en melkproducten.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 komt in functie veel overeen met vitamine B2. Zo draagt vitamine B3 ook bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en helpt bij het behoud van normale slijmvliezen. Maar vitamine B3 heeft meer functies in ons lichaam. Het ondersteunt de hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen en draagt het bij aan een normaal concentratievermogen.

Voedingsmiddelen met vitamine B3: vlees, vis, volkoren graanproducten, aardappelen en groente.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5 helpt energie vrij te maken uit de voeding en kan het gebrek aan energie helpen verminderen. Vitamine B5 is ook betrokken bij verschillende psychologische functies. Pantotheenzuur levert bijvoorbeeld een bijdrage aan de normale mentale prestaties en ondersteunt bij spanning en inspanning. 

Voedingsmiddelen met vitamine B5: vlees, vis, volkoren graanproducten, aardappelen, groente

Vitamine B6  

Vitamine B6 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, draagt bij aan een goede energievoorziening in de spieren, reguleert mede de activiteit van hormonen en zorgt mede voor een goede weerstand. Daarnaast is vitamine B6 gunstig voor de eiwit- en glycogeen stofwisseling, helpt het bij geestelijke inspanning, is het goed voor het zenuwstelsel en draagt het bij aan je algehele fitheid. 

Voedingsmiddelen met vitamine B6: vlees, vis, ei, noten, brood, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk en melkproducten. 

Supplementen op lepel

Tip: 1002 Slaapcomplex

Het supplement 1002 Slaapcomplex bevat het kruid valeriaan, wat kan helpen om goed te slapen*. Een goede nachtrust is van belang om uitgerust wakker te worden en zorgt ervoor dat je overdag alert en geconcentreerd kunt zijn. Het Slaapcomplex kan dankzij de kruid valeriaan helpen bij het ontspannen van je lichaam en geest*. Door voldoende te slapen, ben je overdag energieker. 

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur (vitamine B11) herken je misschien als een belangrijke vitamine voor vrouwen met een zwangerschapswens. Het wordt namelijk gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben, omdat het bijdraagt aan de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Maar deze vitamine heeft nog meer positieve effecten op jouw lichaam. Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.

Voedingsmiddelen met vitamine B11 (foliumzuur): groenten, volkorenproducten, brood, fruit en in mindere mate ook in vlees en zuivel.

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 (cobalamine) zorgt mede voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Vitamine B12 is belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt de opbouw van zenuwen. De Vitamine B12-supplementen van AOV kunnen een goede toevoeging zijn voor vegetariërs, flexitariërs en veganisten omdat zij weinig of geen dierlijke producten consumeren. 

Voedingsmiddelen met vitamine B12: vlees, vis, ei, melk en melkproducten.
Meer weten over deze vitamine? Neem dan een kijkje op de kennispagina vitamine B12

Belangrijke bronnen van B-vitamines

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11 (foliumzuur) komen niet alleen in dierlijke producten zoals vlees en vis voor, maar ook in volkoren graanproducten en groenten. Vitamine B12 komt echter bijna alleen in dierlijke producten voor en vind je in vlees, vis, eieren en zuivel. Eet je (regelmatig) vegetarisch of veganistisch? Dan is het aan te raden extra vitamine B12 te gebruiken in de vorm van een voedingssupplement. De vitamine B12-supplementen van AOV zijn 100% veganistisch.

Tip: een volwaardig en variërend voedingspatroon is belangrijk om gezond te blijven. Wanneer je mogelijk niet voldoende vitamine B binnen krijgt via de voeding, dan kan een voedingssupplement met vitamine B een aanvulling zijn.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*. Ascorbinezuur biedt ondersteuning aan de afweer van het lichaam. Het speelt een rol bij bot- en kraakbeenaanmaak en is belangrijk voor de bloedvaten en de huid. Als antioxidant helpt het je lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en zonlicht. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Let op: Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg naast de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C.

Voedingsmiddelen met vitamine C: fruit, groente en aardappelen.

 

Deze mineralen ondersteunen je energieniveau:

Koper

Koper is een mineraal waar het lichaam niet veel van nodig heeft. Dit soort mineralen wordt ook wel spoorelementen genoemd. IJzer, zink, jodium en mangaan zijn ook spoorelementen. Koper heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en activeert je natuurlijke energie in het lichaam door energie vrij te maken uit voeding.

Voedingsmiddelen met koper: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, fruit, noten, zaden en pitten, brood en andere graanproducten en cacaoproducten.

Magnesium 

Het mineraal magnesium heeft belangrijke taken in ons lichaam. Zo speelt Magnesium een rol bij de activiteit van de bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme. Ook is het van belang voor het behoud van sterke botten en spieren, de overdracht van zenuwprikkels en draagt bij aan het functioneren van het geheugen. Een supplement met magnesium kan een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. 

Voedingsmiddelen met magnesium: vlees, volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten. 

 

Belangrijke mineralen

Ook mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te zijn en blijven. Jodium bijvoorbeeld speelt een rol bij de normale groei van kinderen. Een verschil tussen vitamines en mineralen is dat vitamines uit de levende natuur komen en mineralen uit de ‘dode natuur’ worden opgenomen door planten, of door dieren uit voeding en water.

Je lichaam kan geen mineralen aanmaken. Daarom is het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Zo krijg je genoeg mineralen binnenkrijgen. Ook voedingssupplementen kunnen als aanvulling op de dagelijkse voeding hieraan bijdragen.

 

Vind het geschikte voedingssupplement om je energie te ondersteunen

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen die je energieniveau ondersteunen, zoals diverse vitamine B's, vitamine C, magnesium en koper. Wanneer dit even niet lukt of je behoefte hebt aan een aanvulling hierop, dan kunnen onze voedingssupplementen je helpen. 

Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je energie en neem een kijkje in ons assortiment energie en weerstand supplementen

* Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Disclaimer: Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar. Het gebruik van 1002 Slaapnorm in combinatie met mono-amineoxidase-remmers (MAO-remmers) wordt afgeraden. Raadplaag een deskundige bij gelijktijdig gebruik van medicijnen. Een voedingssupplement kan gevarieerde voeding niet vervangen.

 

Meer weten over energie en weerstand:

Lees ook andere veelgestelde vragen
Lees onze blogs over energie en weerstand